Skip to main content

Tip van de zaak

Appelazijn

Appelazijn kan buikpijn verminderen door je spijsvertering te helpen. Dit doet het op drie manieren:
Meer maagzuur aanmaken – Als je te weinig maagzuur hebt, wordt eten niet goed verteerd en kun je last krijgen van een opgeblazen gevoel of pijn. Appelazijn helpt je maag om meer zuur aan te maken, waardoor voedsel beter verteert.
Minder gas en een opgeblazen gevoel – Het helpt je darmen om voedsel sneller te verwerken, waardoor er minder gas ontstaat en je minder last hebt van een opgeblazen buik.
Doodt slechte bacteriën – Appelazijn heeft antibacteriële eigenschappen en kan helpen bij een lichte voedselvergiftiging of een onrustige maag door slechte bacteriën te doden.

Appelazijn – Je kunt al een fles biologische appelazijn kopen voor €4,49. 1 eetlepel appelazijn in een glas lauw water en drink dit vóór de maaltijd.

Lab prikken bij buikpijn klachten

Glutenallergie

IgA en anti-tTGA (anti-weefseltransglutaminase antistoffen) worden vaak in het bloed getest bij een vermoeden van coeliakie (glutenintolerantie). Hier is waarom:

  1. Anti-tTGA: Dit zijn antistoffen die het lichaam aanmaakt tegen weefseltransglutaminase, een enzym dat betrokken is bij de afbraak van gluten. Hoge waarden van anti-tTGA duiden sterk op coeliakie.

  2. IgA (Immunoglobuline A): Dit is een type antilichaam dat in het bloed en slijmvliezen voorkomt. Sommige mensen met coeliakie hebben een IgA-tekort, wat betekent dat de anti-tTGA-IgA-test vals-negatief kan zijn. Daarom wordt de totale IgA-waarde gecontroleerd om zeker te zijn dat de test betrouwbaar is.

Cholesterolwaardes en lipidenspectrum

Een cholesterolmeting op zich geeft slechts een beperkt beeld van het vetmetabolisme en het risico op hart- en vaatziekten, daarom is het belangrijk om ook triglyceriden en het lipidenspectrum te bepalen. Het is belangrijk voor het beoordelen van je hartgezondheid en het voorkomen van aandoeningen zoals atherosclerose (aderverkalking), hartaanvallen en beroertes. Er zijn doelgerichte adviezen om bij afwijkende waarden dit weer te herstellen, zonder de focus op medicijnen.

De meting bestaat uit totaal cholesterol, LDL-cholesterol, HDL-cholesterol, triglyceriden en lipidenspectrum.

Ontstekingswaarden

Bij het meten van ontstekingswaarden in het bloed (CRP) bepaal je stoffen die wijzen op de aanwezigheid en ernst van een ontsteking in het lichaam. CRP (C-reactief proteïne) is een eiwit dat in de lever wordt aangemaakt als reactie op ontstekingen in het lichaam.  Ontstekingen kunnen veroorzaakt worden door infecties, auto-immuunziekten, letsel of andere aandoeningen.

Bloedbeeld

Een bloedbeeld, ook wel een bloedonderzoek of differentiële bloedtelling genoemd, geeft een overzicht van de samenstelling en kenmerken van het bloed. Het wordt vaak gebruikt om gezondheidsproblemen op te sporen of te monitoren. Een standaard bloedbeeld bestaat uit de volgende componenten: rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes.
Een bloedbeeld geeft duidelijkheid over vermoeidheid of zwakte (mogelijk door bloedarmoede), infecties of ontstekingen, bloedings- of stollingsproblemen en chronische ziekten.
Bepaling bestaat uit: rode bloedcellen, witte bloedcellen (met differentiatie) en bloedplaatjes.

Leverfunctie

Leverfunctieonderzoek bestaat hier uit het bepalen van ALAT. De lever is een essentieel orgaan dat betrokken is bij tal van functies, waaronder de stofwisseling, ontgifting, en productie van belangrijke eiwitten. ALAT (Alanine-Aminotransferase) is een enzym dat vooral voorkomt in de levercellen. Het wordt gemeten in het bloed om informatie te geven over de gezondheid van de lever. zoals leverziekten, galwegproblemen, of andere systemische ziekten.

Nierfunctie

Het bepalen van de nierfunctie door middel van kreatinine belangrijk middel om te beoordelen hoe goed de nieren werken. Kreatinine is een afvalstof die ontstaat bij de afbraak van spierweefsel en wordt uitgescheiden via de nieren. De nieren filteren afvalstoffen, regelen de vochthuishouding en balanceren elektrolyten in het lichaam. Een verminderde nierfunctie kan duiden op nierziekten of andere gezondheidsproblemen.

Wat ook veel MDL-artsen adviseren nu is het FODMAP-dieet. Het FODMAP-dieet is speciaal ontwikkeld om prikkelbare darm syndroom (PDS/IBS) en soms ook andere darmproblemen te verlichten. Er zijn veel diëtisten die dit kunnen toepassen.

Het dieet verloopt meestal in drie fases:

  1. Eliminatie

    • Je vermijdt alle voedingsmiddelen die rijk zijn aan FODMAPs (zoals ui, knoflook, tarwe, melk, appels, honing, enz.).

  2. Herintroductie

    • Je introduceert stap voor stap één voor één FODMAP-groepen om te testen waar je gevoelig voor bent.

  3. Persoonlijk dieet

    • Je eet zoveel mogelijk normaal, maar vermijdt die specifieke FODMAPs waar je darmen slecht op reageren.

In de periode van het FODMAP-dieet van enkele weken zal het duidelijk worden als je lichaam op bepaalde zaken slecht reageert en waar je lichaam klachten van krijgt.